Tres mesos de confinament, el desconfinament i l’entrada a una nova normalitat de moment sense data de caducitat, han marcat i marcaran noves tendències en la relació del ciutadà amb casa seva, el medi urbà, l’entorn i la percepció de qualitat de vida.
La gent ha pres consciència de l’habitatge on viu, i les llars han guanyat protagonisme i centralitat. La pandèmia assenyala i en alguns aspectes referma nous camins per a l’arquitectura i l’urbanisme; una nova manera de pensar els habitatges i les ciutats, en què caldrà repensar els espais, els materials i la relació de les persones amb el seu entorn. Com tota crisi, aquesta també ens pot fer aprendre, rectificar i millorar.
Canvis en urbanisme
Del tot inesperada ha estat l’espectacular baixada de la contaminació atmosfèrica i acústica, i el canvia radical que per uns dies ha experimentat el paisatge urbà. És el moment de situar la consciència ambiental i la qualitat de vida en el centre de l’urbanisme, l’arquitectua i el disseny. El pas endavant que ha donat el teletraball i l’ús de les noves tecnologies aquests dies ha estat espectacular, i ha quedat clar que es poden reduir de forma significacita els desplaçaments i anar cap a una mobilitat més sostenible. Viure d’una altra manera és possible, amb menys soroll, embussos, fums i curses consumistes.
La necessitat d’esponjar l’espai públic, la tendència centrífuga dels centres cap a la perifèria, la necesitat d’estalvi energètic i el respecte pel medi, ens han de portar a unes ciutats més sostenibles i descongestionades, on es restringirà el trànsit de cotxes, es potenciarà l’anar a peu o en bicleta i on cobrarà un nou relleu el factor proximitat.
Noves tendències en arquitectura
Sembla clar que la situació actual marcarà una nova manera da construir. Contràriament a les normatives constructives d’aquests darrers anys, tendents a façanes planes, sense gairebé balcons i quasi prohibint les terrasses, la nova tendència serà de construir edificis que garanteixin l’accés a l’exterior, la ventilació i la llum natural. Hi haurà una reinterpretació dels espais interiors i una clara aposta per la flexibilitat: espais per a la vida i per al treball productiu, incorporació de verd interior, polivalència, adaptabilitat i major participació dels futurs usuaris en l’elaboració dels projectes.
Sortides exteriors i espais verds ara són valors en alça: el confinament ha fet prendre la consciència de la diferència entre tenir jardí, terrrassa gran, llum i vista o no tenir-ne, i que la paret de l’edifici del davant sigui el quadre fix de tot el dia.